arros del senyoret

Geschreven door Nicolette Ottolini. Gepost in Recepten

Ingrediënten:

300 gram schone inkvis, in kleine blokje gesneden van ongeveer 2 cm 

12 gamba's of garnalen 

1 plak van ongeveer 3 cm. dikke tonijnsteak in blokjes gesneden 

12 mosselen 

400 gr. risotto rijst of bomba rijst (speciaal voor paella)

1 liter visbouillon 

2 geraspte tomaten 

2 paprika's, schoongemaakt en in reepjes gesneden, 3 teentjes knoflook, saffraan en peterselie 

3 eetlepels suiker

olijfolie en zout 


In de vorige eeuwen was het gevaarlijk om aan de kust van de Costa Blanca te wonen vanwege de piraten. Degenen die het zich konden veroorloven vluchtten naar het binnenland.

Het dorp waar ik woon (Benissa) staat bekend om zijn rijken en edelen die in het verleden van de kust weg vluchtten. Speciaal voor deze groep werd er een soort rijstgerecht bedacht waarbij ze hun handen niet vies hoefden te maken. Daarom heet het ook de rijst van de heertjes: arros del senyoret. 


Bereiding: 

Pel de garnalen en maak ze schoon. Snij de garnalen kopjes eraf die je vervolgens even bakt in een beetje olie in de pan. Het vocht wat hierbij vrij komt doe je in een kopje om later te gebruiken. 

Voeg in een grote pan zoals bijvoorbeeld een wok 6 eetlepels olie, bak de paprika en drie teentjes knoflook in de schil. Niet laten verbranden!

Bak in dezelfde olie de inktvis samen met de gepelde garnalen op een laag vuur, voor 4 tot 5 minuten. 

Voeg hierbij de tomaat, drie eetlepels suiker toe en bak op laag vuur. 

Schil ondertussen de knoflook en hak deze fijn in de vijzel, samen met de paprika reepjes. Als het allemaal goed gemengd is, voeg er dan een beetje gehakte peterselie toe, saffraan. Giet het mengsel van de visbouillon erbij.

Ondertussen zijn de tomaten gebakken, voeg de rijst toe en roer alles goed door voor een minuut of 2 zodat de smaak van olie goed in de rijst kan trekken. Giet er daarna de visbouillon op (ook het kopje vocht), roer alles goed door en verwarm op hoog vuur. Vanaf nu niet meer roeren. Als het kookt voeg wat zout toe en de mosselen. Wanneer de schelpen opengaan, verwijder deze maar laat de mosselen zelf in de pan. 

Zet na 7 of 8 minuten het vuur lager en voeg de blokjes tonijn en gepelde garnalen toe. Na nog eens 12 minuten het vuur uitzetten, dek de pan af met een schone doek en laat rusten gedurende ongeveer 5 of 10 minuten.